veterinar-iasi.ro

Contact
Telefon TEOVET
Telefon TEOVET
Str. Strapungere Silvestru, nr. 33, bl. T6
Program
09.00 - 20.00 : L - V
09.00 - 13.00 : D / 09.00 - 17.00 : S
Acasa             Despre             Servicii             Caini             Pisici             Oferte             Contact
"Dintre toate creaturile Domnului, exista doar una care nu poate fi facuta sclava a biciului. Aceea este pisica. Daca omul ar putea fi incrucisat cu o pisica, omul ar fi imbunatatit, dar ar deteriora pisica ". (Mark Twain)

Adevaruri si mituri despre ingrijirea pisicilor

Un animal de companie inseamna pentru multi dintre noi dragoste si momente de maxima veselie, dar nu numai atat. Responsabilitatea trebuie sa ocupe un rol important in viata proprietarilor de animale.

Sterilizarea pisicilor

In ceea ce priveste castrarea pisicii, exista numeroase mituri. Poate cel mai cunoscut dintre ele este cel care spune ca o pisica trebuie castrata numai dupa ce a facut cel putin o data pui.

Acesta este, cu adevarat, un mit. In cazul femelelor, este recomandat ca sterilizarea sa se realizeze cat mai devreme, preferabil inainte de primul ciclu menstrual, adica inainte de varsta de cinci, sase luni. Sterilizarea femelelor este benefica pentru propria lor sanatate.

Nu acelasi lucru se poate spune despre castrarea masculilor. In cazul lor, castrarea nu are un efect favorabil asupra sanatatii, dar comportamentul din timpul perioadei de imperechere, adica sunetele puternice si deranjante, marcarea teritoriului cu urina si mirosul foarte puternic al acesteia ii determina adesea pe stapani sa recurga la castrarea motanilor.

Taierea ghearelor

Acesta este, de asemenea, un subiect destul de controversat printre proprietarii de pisici. Neplacerile produse in casa de catre pisici, mai ales asupra canapelelor si fotoliilor, pot fi evitate prin achizitionarea suporturilor special concepute pentru ascutirea ghearelor. Taierea varfurilor ghearelor nu este obligatorie, mai ales pentru ca poate fi o operatiune riscanta, dar daca totusi pisica este suficient de docila, se poate recurge si la aceasta metoda. In nici un caz nu se vor taia ghearele pisicilor care sunt obisnuite sa iasa afara din casa - au nevoie de ele pentru a se catara in caz de pericol.

Chiar daca i-au fost taiate ghearele, o pisica isi va pastra obiceiul de a le ascuti pe diverse obiecte de mobilier, prin urmare, aceasta nu este intotdeauna solutia. Achizitionand un suport special pentru ascutit ghearele si obisnuind pisica sa il foloseasca, poti evita aceste neplaceri.

Vizita la medic

Una dintre cele mai mari greseli facute de catre unii proprietari de pisici este aceea de a nu acorda o prea mare importanta vizitei la medic. Auzim destul de des intrebarea: "De ce sa ii fac vaccin? E sanatoasa si sta in casa. Nu are cum sa se imbolnaveasca". Vaccinarea pisicilor este obligatorie, la fel ca si deparazitarea interna si externa.

Ignorarea tratamentelor obligatorii poate avea repercusiuni extrem de grave asupra sanatatii pisicii, dar si asupra sanatatii stapanului. Anumite afectiuni se pot transmite de la pisica la om, adesea avand efecte dezastruoase. Un exemplu este toxoplasmoza, care se poate transmite la om, provocand avort in cazul femeilor insarcinate sau malformatii fatului.

Despre hrana

O alta greseala, la fel de mare precum ignorarea vizitei la medic, este rasfatarea pisicii cu tot felul de alimente, din prea multa dragoste. Dar aceasta dragoste "neglijenta" ii poate provoca pisicii grave probleme de sanatate. Hrana speciala trebuie sa stea la baza alimentatiei sale, urmand apoi alte tipuri de alimente, recomandate de medicul veterinar. Printre alimentele interzise pisicilor se numara: carnea de porc sau oaie, mezeluri, prajeli, cartofi, varza, mazare etc.

Igiena

Multi proprietari sunt de parere ca este absolut necesar sa faca baie pisicii, considerand ca este un lucru benefic pentru ea. Pisicile sunt animale curate si reusesc sa se "spele" singure, lingandu-se. Spre deosebire de caini, pisicile nu prezinta un miros specific si, prin urmare, nu au nevoie de baie in mod regulat. Daca este totusi nevoie, baia se face in conditii optime de temperatura (atat a apei, cat si a aerului), utilizandu-se un sampon special.

Copyright © C.M.I.V. Hritcu Luminita Daniela - Iasi 2014   
Free Web Hosting